trauma verwerking - dankbaarheid

Hallo allemaal,

Zoals jullie intussen hebben begrepen heeft het hoofdpersonage in mijn boek 'Anne' een flink trauma opgelopen. Wat is een trauma, zo vragen wij ons af...

Deze 'error in het hoofd, waarbij de hersenen een gebeurtenis absoluut niet kunnen plaatsten laat staan verwerken, is niet alleen voorbehouden aan oorlogsveteranen, mensen die een treinramp hebben gezien, of vluchtelingen die op een opblaasboot met gevaar voor eigen leven een onmogelijke situatie ontvluchten - anders doe je dat echt niet.

Trauma's worden opgelopen door huismoeders, die er plotseling alleen voor komen te staan, werknemers die gepest worden op de werkvloer, Oma's en opa's die van de ene op de andere dag hun kleinkinderen waar ze een diepe band mee hebben opgebouwd, niet meer mogen zien. Slachtoffers van Incest, misbruik, vandalisme, mishandeling, diefstal, een overval of een beroving. Bedenk het maar. Soms staat de tijd stil, omdat het teveel wordt.

Zodra onze hersenen een zwaar emotionele situatie niet kunnen bevatten, alles doen om het event te analyseren en vastlopen in het zoeken naar oplossingen omdat er een machtssituatie in het spel is en het slachtoffer of de toeschouwer volkomen machteloos is om er iets aan te doen, raken we volkomen in de war. We reageren met ons reptielenbrein - de hoger ontwikkelde hersendelen staan namelijk machteloos - dus we kunnen niet anders dan terugvallen op de basis. Vechten, vluchten of bevriezen.

Het verandert ons, en als we niet ingrijpen... voor eeuwig. We gaan ander gedrag vertonen dan voorheen, proberen soortgelijke situaties te ontlopen, nemen de rest van ons leven besluiten die we anders niet genomen zouden hebben en krijgen fysieke klachten omdat het lijf te pas en te onpas op alarm staat.

Een manier om het event alsnog een plek te geven is herbeleving bij een goede therapeut.

Ik dank Lotus Verhoeven, de psycholoog die mij hielp mijn trauma's te verwerken. En Ruud van der Graaf voor de goede gesprekken en zijn aandacht voor geest, lijf, en adem, waardoor ik nu weer kan zijn wie ik ooit was. Zonder hen... Ik moet er niet aan denken.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Ik heb er interesse in!
Anita Assen, op 11-09-22
Hallo Anita, wat geweldig dat het boek je interesse opwekt. Heb je het al gekocht of gelezen? ik hoor het graag. Je kunt op de site bij het boek dan een review plaatsen. dank vast en warme groet van Desiree

trauma verwerking - dankbaarheid

het magische getal zeven.- verbonden met het universum.

De kracht van vriendschap wordt gevoed door ieders onafhankelijkheid.

Een eind aan het eenzame pad.

Wie niet bang is kan ook niet moedig zijn.

Heb je ooit zelf een trauma opgelopen? vroeg de journaliste van de krant...